Caminito del Rey

 Caminito del Rey – Kongens lille sti

I Andalusien ca 60km nordvest for Málaga ligger en af de smukkeste og mest spektakulære vandreruter i verden, Caminito del Rey. Ruten går igennem to smalle, 300 meter dybe passager i Gaitanes-kløften, på hvis lodrette klippevægge en gangbro er spændt ud. Under sig har man et lodret fald på over 100 meter ned til Guadalhorce-floden, så man kan godt få udfordret sin højdeskræk! Og ovenover klipperne cirkulerer gribbene rundt på evigt udkig efter ådsler at æde.

Caminito del Rey betyder Kongens lille Sti – og der er virkelig tale om en lille sti! Selve Caminito del Rey er kun blot 2,9km. Lægger man dertil fodturen fra El Kiosko hen til entréen og det sidste stykke op til stationen i El Chorro, kommer man op på knap 8km – alt sammen i et jævnt, fladt terræn. Men sådan har det ikke altid været.

Caminito del Rey blev indtil restaureringen og genåbningen i 2015 regnet for verdens farligste vandrerute. De gamle gangbroer var i sørgeligt forfald og området, der blev lukket for adgang i 2001, tiltrak eventyrere og klatrespecialister, der vovede sig ud på de stejle klipper. I dag er turen hverken anstrengende eller strabadserende, men de storslåede og dramatiske udsigter undervejs kan sagtens give et adrenalinkick alligevel!

Selve stien går forbi en hydroelektrisk dæmning og ad en smal gangbro igennem en dyb, smal kløft ud til Valle del Hoyo. Her åbner landskabet sig op og bliver mere fladt, førend stien ledes igennem endnu en stejl kløft, som man krydser via en hængebro med frit udsyn til det dybe fald. Til sidst stiger man ned på ydersiden af bjergmassivet ad en smal gangbro og så ankommer man til landsbyen El Chorro.

Stien og de smalle gangbroer blev anlagt henover en 4årig periode i starten af 1900-tallet i forbindelse med konstruktionen af et vandkraftværk. Civilingeniøren Rafael Benjumea Burín havde nemlig bemærket, at de smalle passager i Gaitanes-kløften gav nogle særligt gunstige forhold for produktionen af hydroelektricitet. Til at konstruere og fastspænde de smalle hylder hyrede man sømænd, fordi de var vant til at arbejde i højder! Oprindeligt blev stien etableret for at gøre det muligt for arbejderne at transportere materiel og holde opsyn med de kanaler, gennem hvilke vandet blev ledt ned til turbinerne ved El Chorro.

Så oprindeligt var der altså tale om en sti for arbejderne og for de lokale, der kunne skyde genvej gennem dalen. Først da Kong Alfonso XIII ved åbningen af vandkraftværket i 1921 også gik på stien, fik den navnet Caminito del Rey. Vandreruten og de dramatiske kløfter blev hurtigt et udflugtsmål for områdets finere borgerskab, der kunne ankomme med tog og nyde den sceniske natur. Men i 1990’erne gik de smalle gangbroer i så alvorligt forfald, at man til sidst måtte lukke ruten i 2001 på grund af livsfare.

I 2015 kunne ruten genåbnes efter en totalrenovering. Og klog af erfaring er der virkelig skruet op for sikkerhedsforanstaltningerne! Ved entréen får man udleveret en beskyttelseshjelm, som man skal bære hele vejen. Man må ikke bruge hverken stok, vandrestave eller paraply. Man må ikke tage tøj af eller på ude på de smalle gangbroer og man skal have forsvarligt fodtøj på. I tilfælde af dårligt vejr er der lukket. Og hele ruten er blevet ensrettet, således at man kun kan gå fra nord til syd.

Hvordan

Da Caminito del Rey er ensrettet, går der shuttlebus hver halve time mellem stationsbyen El Chorro, hvor toget mellem Málaga og Sevilla standser, og parkeringspladsen ved El Kiosko i Ardales nordvest for Caminito del Rey. Fra El Kiosko går man ned til indgangen, hvor man får udleveret sikkerhedshjelm og bliver instrueret i de særlige regler, der gør sig gældende.

Af hensyn til sikkerheden er der begrænset adgang. Det kan derfor svare sig at booke billetter i forvejen fx på caminitodelrey.info, hvor man også kan læse mere om sikkerhedsforanstaltninger, parkeringsforhold og andre services. Det er også muligt at booke en guidet tur med afhentning i en af de større byer i området.

Nanna Elkjær og Ole Sand

Kommentarer